Akü Atık Nedir, Akünün Çalışma Prensibi Nasıldır ?

Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden, ihtiyaç halinde bunu elektrik enerjisi olarak veren cihaza akü denir. Akünün görevi öncelikle ilk anda çalışabilmesi için marş motoruna elektrik akımı vermek, araç motoru çalışmadığı zamanlarda kullanılacak alıcılara akım göndermek ve motor çalışırken elektrik sisteminde voltaj ve amperaj dengelemesi yapmak böylece yüksek devirlerde alternatörün üreteceği voltaj bazen fazla yükselebileceğinden alıcıların zarar görmesini engellemektir. Bu durumda akü alternatörün oluşturduğu akımın bir kısmını üzerine alarak aşırı voltajın yükselmesini önler. Benzinli motorlarda kullanılan 12 V’luk akü, birbirine seri olarak bağlanmış altı adet 2 voltluk hücreden meydana gelmiştir. Her eleman grubu içerisinde, birbirlerine paralel bağlanmış pozitif ve negatif yüklü plaklar vardır. Pozitif plaklar aktif madde olarak, kurşundioksit içerir. Negatif plaklar aktif madde olarak, saf kurşun içerir. Plakların arasına, kısa devreyi önlemek için plakları izole eden separatörler/ ayırıcılar yerleştirilir. Ayırıcılar, plaklar arasındaki kimyasal tepkimeyi engellemeyecek şekilde çok küçük gözenekleri bulunan maddelerden yapılır. Akünün içine sülfürik asitle saf su karışımı olan elektrolit konulur. Elemanlar arası seri olarak kurşun köprülerle bağlanmıştır.

Akü Çeşitleri Nelerdir, Tam Kapalı veya Kuru Akü Ne Demektir?

Aküler, kurşun asit, nikel kadmiyum, nikel demir gibi kullanılan metal cinslerine göre çeşitlere ayrılır. Günümüzde en yaygın kullanılan akü tipi kurşun-asit akümülatörleridir.
Bu aküler de temel olarak kuru ve sulu diye ikiye ayrılır. Sulu akülerin en fazla kullanılan çeşitleri starter veya SLI (başlatma, ışıklandırma ve ateşleme fonksiyonlarının ingilizce baş harfleri ile ifade edilmiş hali) olarak da tabir ettiğimiz klasik tipteki oto aküleridir. Oto aküleri de kendi içinde tam kapalı veya buşonları açılabilen diye ikiye ayrılır. Bu iki tip akünün de iç yapısı aynıdır. Yani her ikisi de klasik tipte kurşun asit akülerdir.  Kapalı akülerin farkı buşonların açılamamasıdır. Bu akülere su eklenemediği için voltaj düzenekleri iyi olan araçlara takılması daha uygundur.

Bundan başka iç yapısı ve kullanım alanları farklı olsa da stasyoner (sabit tesis) ve traksyoner (forklift) aküleri de sulu ürünler kapsamına girer.
Kuru yani VRLA akülerin iç yapıları ve teknolojileri farklıdır. VRLA tanımının Türkçe karşılığı sübap ayarlı kurşun asit akü demektir. Bu aküler de iç yapılarına göre ikiye ayrılır.
AGM (elektroliti separatörlere emdirilmiş) ve jelli VRLA aküleri. Bu akülerin temel özelliği asit taşması veya sızdırması olmamasıdır. Gaz çıkışı minimumdur. Bu yüzden çok güvenlidir ve rafta bekleme ömürleri çok daha uzundur. Ayrıca sulu akülere kıyasla titreşime karşı daha dayanıklıdır. Sevkiyatı, taşınması sorunsuzdur. Kullanım alanları arasında sabit tesisler, UPS’ler, tekneler ve santraller vardır.

Depozitolu Akümülatörler

Nüfus artışı, tüketim alışkanlıklarının değişimi ile atık akü sayılarında da ciddi artış söz konusudur. Depozito uygulamasının amacı atık akü oluşumunun önlenmesi ve atık akülerin değerlendirilmesidir.

Depozitolu Akümülatör Sistemi Nedir ?

Piyasa sürülen akümülatörlerin kullanımları sonrasında geri kazanımının sağlanması amacıyla atık akümülatörlerin iade alınmasına yönelik bir sistemdir.

Piyasaya Sürenler Kimlerdir ?

Üreten, İmal eden, ürüne adını, ticaret markasını veya ayırt edici işaretini bırakmak suretiyle kendini üretici olarak tanıtan kişiler. Üreticinin Türkiye dışında olması halinde ithalatçılar.

Depozitolu Akümülatörleri Kimler Alır ?

Akümülatör ürünlerinin dağıtımını ve satışını yapan işletmeler, bayiler, araç bakım ve onarım yerleri.

Depozito Bedeli Nedir ?

Ürün bedelinden ayrı olarak akümülatöre yönelik belirlenmiş iade/teslim bedelidir.
Depozitoya tabi tutulan akümülatörler için depozito bedeli ödeyerek alanlar için alacak, akümülatörü depozito bedeli tahsil ederek verenler için borç niteliği taşır.

Akümülatörü piyasaya süreneler tarafından, depozito uygulamaları kapsamında tahsil edilen ve geri ödemesi yapılan depozito bedellerine ilişkin mali kayıtların yapılması zorunludur.

Depozito sisteminde yer alan üreticiler ve satıcılar, uygulamanın her aşamasında çevre ve insan sağlığını koruyacak tedbirleri almak zorundadır.
Depozito sistemi kapsamında akümülatörlerin lisanslı geri dönüşüm tesislerinde kazanılması gerekmektedir. Depozitolu akümülatör ürünlerinin kullanım ömrünün sona ermesi durumunda toplanan Depozitolu atık akümülatörlerinizi bize satabilirsiniz, bizde Depozitolu atık akümülatörlerinizi sizden alarak lisanslı geri dönüşüm tesisimize teslim edebiliriz. Depozitolu atık akümülatörlerinizi satmak için CERAN Değerli Metallerle iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.

Depozitolu Akümülatörleri Piyasaya Sürenlerin Yükümlülükleri

Depozitolu akü uygulaması kapsamında belirtilen düzenlemelere uymakla yükümlüdür. Depozitolu akü uygulaması kapsamında piyasaya sürdüğü akümülatörlerden kendisine iade edilenler için tahsil ettiği depozito bedelini akümülatörü iade edene ödemekle yükümlüdür.
Depozitolu akü uygulaması kapsamında piyasaya arz ettiği akümülatörlerin geri toplanmasını sağlayacak şekilde bir sistem kurmakla ve bu sistemin sürdürebilirliğini sağlamakla yükümlüdür.
Bilgi sistemi üzerinden depozito uygulamasına yönelik gerekli bildirimleri yapmakla, bu bilgilere esas belgeleri sisteme yüklemekle ve söz konusu belgelerin asıllarını en az on yıl süre ile muhafaza etmekle yükümlüdür. Piyasaya sürenlerin depozito uygulamasına tabi tutulan akümülatörler için belirlenen geri kazanım katılım payına yönelik işlemelerini Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen esaslar doğrultusunda gerçekleştirmeleri zorunludur. Depozito sistemine tabi tutulan akümülatörlerin üzerinde veya etiketlerinde açıkça görünür, okunaklı ve kolay silinmeyen ‘’Depozitoludur’’ ibaresi buldurmakla yükümlüdür. Depozitolu akümülatörlerinizin depolanması durumunda lisanslı geri dönüşüm tesisimize ulaştırmak için biz CERAN Değerli Metallere iletişim numaramızdan ulaşarak, depozitolu akümülatörleriniz için fiyat bilgisi alabilirsiniz.

Kalsiyum Aküler Nedir?

Kalsiyum aküler, Kurşun-asit akülerden türemişlerdir. Kalsiyum akülerin içinde kurşunla karıştırılmış kalsiyum bulunmaktadır buda kalsiyum akülerin soğuk havalarda zarar görmemesini sağlamaktadır ayrıca kalsiyum akülerde elektrolit sıvısı yerine kalsiyum kullanıldığı için kendi kendilerine deşarj olabilirler. Uzun kullanım ömrüne sahip akülerdir. Biz Ceran Değerli Metaller her türlü atık akülerinizi satın almaktayız kullanım ömrü bitmiş olan atık kalsiyum akülerinizi bize en yüksek fiyattan satabilirsiniz.

UPS Akü Nedir ?

Kesintisiz güç kaynağı olan (UPS Akü), bir elektrik kesintisi durumunda kendi kendine etkinleşen bir sisteme sahiptir. Elektronik cihazlar güvenli bir şekilde kapatılana kadar veya bir acil durum jeneratörü devralana kadar, birincil güç kaynağı olarak işlev gören gelişmiş bir akü sistemidir. UPS akünün amacı, güç seviyelerini tutarlı tutmak, dijital veya mekanik ekipmana zarar verebilecek dalgalanmaları önlemektedir. Atık UPS akülerinin kullanım ömrünün bitmesi durumunda Lisanslı Geri Dönüşüm tesislerine teslim edilmesi gerekmektedir, atık UPS akülerinizi geri dönüştürmek ve satmak isterseniz biz CERAN Değerli Metallere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.

EFB ve AGM Aküler Arasındaki Farklar Nelerdir?

Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte gün geçtikçe yenilenen otomobillerin talepleride artmaktadır. Modern yeni teknolojilere ayak uydurmak için güçlü akülere ihtiyaç duyulmaktadır, modern araçlara örnek verecek olursak start-stop araçlar bunlara örnek olabilecek niteliktedir. Start-stop özellikli araçlarınız için iki farklı akü seçeneğiniz bulunmaktadır EFB veya AGM aküler. Genel performans açısından, AGM aküler EFB akülerden daha iyidir, çünkü AGM aküleri daha yakıt tasaruflu ve daha çevre dostu akülerdir. AGM aküler %5-%10 yakıt tasarrufu sağlayabilmekte ve karbondioksit emisyonlarını %10 – %20 azaltabilmektedir. AGM akülerin şarj deşarj döngülerinin sayısı, sıradan kurşun-asit akülerin 3-4 katıdır ve otomobilin fazla şarj ihtiyacını, enerji geri kazanım işlevini desteklemektedir. Bu nedenle AGM aküleri, enerji geri kazanım sistemli ve start-stop fonksiyonlu